2009. november 1., vasárnap

The Reader


Na én meg itt közben le vagyok maradva a tavalyi oscar-díjjas filmekkel. Csak a nyáron jutottam el odáig, hogy megnézzem a Milk-et. Viszont jól tettem, mert ku...va jó volt. Végre Sean Pennt újra színészként láthattam és nem valami Chavezzel haverkodó idiótaként. Ma este meg a Felolvasóra is sor került, amit szintén melegszívvel ajánlhatok mindenkinek. De most csak így röviden.
Szép hosszú (talán kicsit túlságosan is) szerelmi történet, ami egy nagyon súlyos történelmi közegben játszódik. A történet elmesélésébe most annyira nem mennék bele, főleg, mert egy populáris alkotásról van szó, amit valószínűleg már ti is láttatok, szóval nem is tudom miért írok róla. :) A lényeg, hogy a magyar filmesek sokat tanulhatnának belőle, hogy hogyan is kell hosszú, kitartott jeleneteket felvenni minden szó nélkül, úgy, hogy abból aztán ne legyen egy önmagáért rejszoló művészfilm. Sőt tovább megyek szép és érthető vagy inkább érezhető lesz mindenki számára. Persze ehhez szükség van két ilyen kvalitású színészre is, mint Kate Winslet és a még mindig csak 19 éves David Kross. Nagyon tetszett a film operatőri munkája és az a kameramozgás, ami tökéletessé tett minden rendkívül jól megkomponált, a lényeget csak sejtető beállítást. Külön erénye a filmnek, hogy ugyan foglalkozik a német háborús bűnökkel, de senkit nem akar felmenteni, mert nem felejti el, hogy mit vállalt. Egy történetet szerelemről, büszkeségről, tettekről és döntésekről. Inkább megy a biztonságos ösvényen elkerülve, hogy belesüllyedjen a német kollektív bűntudat morális ingoványába.
Szóval megérdemelte a díjait, Kate Winslet meg aztán abszolút. Hajrá, meg lehet nézni!

Bajcsináló

3 megjegyzés:

  1. Érdemes olvasásra az eredeti regény:
    Bernard Schlink: Der Vorleser

    Eddig filmig utáltam Winsletet, de most szerelembe estem...

    VálaszTörlés
  2. Ja hát hihetetlen, hogy mennyire jó ebben a filmben. Az arca amikor betűkkel van dolga, ahogy egyszerre zavarban van, de leplezni is próbálja...

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon szép film, és egészen a végéig örültem, hogy kikerülték a Holocaust-felelősség témát, persze a végén szépen előkerült (a túlélő nő amerikában) Kár érte Szerintem ezt nyugodtan ki lehetett volna hagyni Másik, ami zavart, hogy német emberek Németországban angolul beszélnek és olvasnak Utálom az ilyet Tanuljanak meg németül :)
    De azért így is nagyon jó film, Winslet csodálatosan játszik (nemcsak itt)

    VálaszTörlés