2009. november 26., csütörtök

Az osztály (Klass - 2007)




Szeretném leszögezni: ez a film nem azonos a mostanában moziban vetített Az osztály c. francia filmmel, és a témája is teljesen más.
Iskolai erőszakról, verésről, megaláztatásról, lövöldözésről már sok film született (Ben X, A Hullám, Elefánt...), mégis szinte mindegyik film máshogy közelít a témához, másra helyezi a hangsúlyt (A Ben X beleveszi a fogyatékosságot, A Hullám a tömegpszichózist, az Elefánt pedig inkább a tragikus végkifejletet, a lövöldözés előkészületeit emeli ki).
Mégis, Az osztály c. észt film talán a legerősebb alkotás, amit a témában láttam.

Egy észt középiskolában járunk. Joosep, az osztály visszahúzódó, különcködő lúzere, akit fiú osztálytársai egyre durvábban aláznak meg. Kaspar kezdetben részt vesz a gyerekcsínyekben, de egy idő után elkezdi védelmezni Joosepet. Ezzel ő is ellenség lesz a fiúk és az egész osztály számára, és még barátnője is (szintén osztálytárs). A folyamatos verések, szexuális megaláztatások között a két fiú szoros barátságot köt, és elhatározzák: bosszút állnak azokon, akik emberi méltóságukban meggyalázták őket.


Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ítélkezik a film. Igenis azt teszi. De én ebben nem látok semmilyen problémát, hiszen a néző ugyanolyan gyűlölettel néz a kínzó fiatalokra, akiknek egyetlen szórakozása mások testi-lelki bántalmazása, elítéli a csendben ülő, némán és hangosan nevető osztálytársakat, és undorodik a gyenge és konfliktuskerülő, másokat megérteni képtelen, az egyértelmű jelekre oda nem figyelő (vagy nem akaró) tanároktól, igazgatótól. Ugyanakkor nem menti fel a két elkeseredett fiút sem, hiszen ők és mi is érezzük, ez volt legrosszabb megoldás.


Lehet, hogy egy politikailag inkorrekt film, hiszen egyszerre ostorozza a szülők éretlen viselkedését, akik rossz módszerrel próbálnak közel kerülni gyermekeikhez (már amelyik akar egyáltalán), illetve mutatja meg, hogy az iskola hogyan vált a rettegés és az erőszak színhelyévé. De néha kell olyan film is, ami nem csak kapargatja a felszínt, és simogatva csak egy enje-benje mondatra futja. Nem fog mindenkinek tetszeni, sokan szélsőségesnek és egyoldalúnak ítélik, de sajnos rá kell jönnünk, a hasonló dolgok már nincsenek is olyan messze, mint azt pár éve hittük (a szomorú pécsi aktualitást nem is említve).

verdeleth

2 megjegyzés:

  1. Biztos jó film, én sajnos nem tudtam végignézni. 5 perc után kikapcsoltam a kamerakezelés miatt. Minek kell azt a k* kamerát rángatni állandóan? Még akkor is, ha sima beáll-ellenbeáll van? Ehh...

    VálaszTörlés
  2. Engem annyira nem zavar az ilyen. Sajnos, nem sajnos egyre több film dolgozik ilyen technikával. Szerintem nem annyira zavaró, hogy ezért valaki kihagyjon egy filmet. Talán próbáld meg még egyszer megnézni

    VálaszTörlés