2009. november 8., vasárnap

Amikor a szél is retteg (Hasta El Viento Tiene Miedo - 1968)


A Book of Stone kapcsán említettem Taboada 60-as évekbeli filmjeinek és Guillermo del Toro két híres alkotásának (Ördöggerinc, A Faun labirintusa). Míg az általam bemutatott film és a Faun között vannak párhuzamok, addig az Ördöggerinc már a lopás határai súrolja, mégsem ítélendő ezért (erről kicsit később).


Hogy ne csak a levegőbe beszéljek: az Amikor a szél is retteg c. 1968-as filmnek következő a története: egy bentlakásos iskolában fiatal lányok várják a 10 napos vakációt, hogy hazamehessenek. Claudia, az egyik diák minden éjjel felébred, és látomásai vannak: egy fiatal lány hangja hívogatja a kertben álló harangtoronyba. Akkor riad fel rémálmából, mikor a lány felakasztott testét meglátja. A szellem létezésében kezdetben mindenki kételkedik, és mikor a lányok felmennek a toronyba, a szigorú igazgatónő nem engedi el őket vakációra. A pár nap alatt a lányok (főleg Claudia) és a szellemlány között egyre több rémisztő találkozás születik, miközben megtudunk a lány múltjáról pár dolgot (ez a szál mondjuk kicsit kidolgozatlan), és a lányok egyre több összetűzésbe keverednek a konzervatív és a lányokban nem bízó igazgatónővel.
A film persze több csavarral is szolgál, de aki látott találkozott már szellemekről szóló történettel, nem hiszem, hogy nagyon meglepődne.


A film ugyanakkor nemcsak egy egyszerű rémmese, hiszen több ponton is képet kapunk a 60-as évek változó világáról, a lányok elfojtott szexualitásáról és lázadási hajlamukról, a konzervatív és liberális tanárok eltérő módszereiről, és még sorolhatnám. Nem szociológiai mélységű elemzés, mégis üde színfolt ez egy szinte ismeretlen, műfaji filmtől. A leírtak miatt talán könnyen észrevehető, hogy az Ördöggerinc a nyilvánvaló hatások ellenére is egy önálló alkotás, mely egy izgalmas történetbe csomagolja a spanyol háborús éveinek mélyreható bemutatását és a kor emberinek testi, erkölcsi küzdelmét az ellenséges környezetben. Ez az az elem, mellyel eltávolodik csak történetében sok helyen megegyező de kevésbé mélyreható Amikor a szél is retteg-től.
A film kiszámítható története (és a film korának) ellenére is izgalmas, kellemesen hangulatos alkotás, annak minden hibájával és bájával.


verdeleth

2 megjegyzés:

  1. A leírás alapján a Dek hor is hasonlít erre.

    VálaszTörlés
  2. Vannak hasonlóságok. Ezt látod, ki is felejtettem. Akkor eddig 3 film, ami hasonló témájú

    VálaszTörlés