2009. november 13., péntek

Ink - Ha nem jő az édes álom (2009)



Egy költői kérdéssel kezdeném: hallott már valaki az Incubusokról? Én eddig a filmig csak egy ilyen nevű zenekart ismertem, de most már tudom, kik is ők: éjszakai démonok akik éjjel az alvóknak a rémálmokat okozzák (egy másik felfogás szerint az alvó nőket is erőszakolják, de ez a film szempontjából lényegtelen). Az Insubusoknak vannak ellenfelei: ők a "Jók" (a film nem említi a társaság pontos nevét). Ők hozzák az örömteli álmokat az alvó emberekre.

A film első felében őket láthatjuk, amint készülnek az esti műszakra. Áldásos tevékenységüket azonban megzavarja Tinta (Ink), egy fekete csuhás, nagyorrú torz lény, aki ezen az éjjelen elrabolja az egyik család kislányának lelkét, és ezáltal a gyermek kómába kerül. Tinta ugyan gonosz, de az Incubusok még nem fogadták be maguk közé, és abban reménykedik, ezzel a "jócselekedetével" majd tagja lehet a üveglappal takart arcú, fénylő szemű, embertestű lények kedves társaságának. Tinta útközben foglyul ejti a Mesemondót, szintén a Jókhoz tartozó nőt. A Jók összefognak, hogy visszaszerezzék Tintától a kislányt, ebben segítségükre van az X vonalban fekete szigetelőszalaggal leragasztott szemű vak nyomkövető (?!)

















A meseszerű történettel párhuzamosan elmesélik a John, a kislány apjának történetét, aki a tőzsdén dolgozik, és munkája számára sokkal fontosabb mint családja, lányát is beleértve. A Jók rájönnek, hogy a lány visszaszerzésén felül el kell érniük, hogy John újra egy szerető apa legyen.


Ha nem világos, amit eddig leírtam az nem véletlen. A film nagy hibája, hogy sorra tűnnek fel a mesés szereplők, de szinte csak lógnak a levegőben. A nyomkereső múltjáról, jelleméről, tevékenységéről pont annyit tudunk meg, mint a szépséges Mesemondó szerepéről, kilétéről: SEMMIT. Ezen felül az Incubusokról is csak a Wikipédiából tudjuk meg, kik is ők, ami azért egy filmnél nem sok jót jelent. A film másik fő hibája, hogy bár a rengeteg fordulat van a filmben, jónéhány elég kiszámítható. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, ha a film felépítése, a csavarok egymásra épülése, a végső igazság felfedése nem olyan lenne, mint amit már vagy ezerszer láttunk (aki látta A gépészt, nagyjából sejtheti, milyen lehet).


A film tényleg 10 pontos része a vizualitás: rengeteg nagyon profi, ötletes, hovatovább kísérletező vágások, trükkök, vizuális sokszínűség (bár sokat köszönhet rendező úr Terry Gilliam filmjeinek), azért a történet felépítésének sablonossága és a karakterek kidolgozatlansága sokszor elveszi a film erejét. Az Ink egy élvezhető fantasy-thrillerbe és családi drámába oltott tündérmese, de ennél sokkal jobbra számítottam.


verdeleth

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése