2009. november 4., szerda

A helyettesítő (The Substitute - Vikaren - 2007)





Mindig is tudtam, hogy a dánok nem normálisak: drámáik számomra bebizonyították, hogy ott fönn északon nincs minden rendben. Persze attól még ezek gyönyörű filmek, de mintha imádnának turkálni az olyan témákban, mint a családon belüli erőszak, feldolgozhatatlan és kimondhatatlan bűnök felszínre kerülése, haldoklás, nemi erőszak, elhagyott gyermekek és még sorolhatnám. Persze aki magyar művészfilmeken nőtt fel, annak ez délutáni popcorn-mozi, de ezen filmek minőségük ellenére is egy idő után lefárasztják az embert. Vígjátékaikról sem mondható el, hogy önfeledt nevetést váltanak ki, hiszen sokszor a furcsa-groteszk hangulat ezt nem teszi lehetővé.


Ekkor találkoztam a Vikaren c. filmmel, és úgy éreztem, ez az amit egy dán filmtől régóta várok.
A sztori elég egyszerű és párszor már talán szembejött velünk: egy másik bolygó lakói egy lényt küldenek a földre, hogy megismerjék és megszerezzék azt a tudást, ami náluk nem létezik: a szeretet képességét. A lény egy nő testébe költözik, aki egy helyettes tanárt játszik el. A 11-12 éves gyerekeknek egyből feltűnik a nő furcsa viselkedése, aurája, és szép lassan ki is találják, hogy egy nem evilági lénnyel állnak szemben. Mikor ezt az elméletet szülők nem kis megdöbbenésére felvázolják, a tanárnő és a szülők is jobbnak látják, ha egy közös kirándulás során a gyerekek megpróbálnak összerázódni új tanárukkal. A tanulók érzik, ez lesz életük utolsó útja...


A legtöbb helyen a filmet horrornak titulálják, és bár az inváziós horror furcsa mutánsa is lehetne a film, szerintem több annál. A horror zsánerének jegyei csak itt-ott (főképp a témában, és egyes gusztustalan jelenetekben) találhatók meg, de ugyanilyen számban képviseli magát a krimi és a vígjáték is. A humor a film egyik fő jellemzője, egyszersmind erőssége is: a jelenet, mikor a szülők erőszakkal tuszkolják be a gyerekeket a buszba, hogy menjenek párizsi osztálykirándulásra, szinte már abszurd (persze a kívülállók szemével, hiszen a gyerekek és mi is tudjuk, hogy ez nem egy egyszerű kirándulás lesz). Maga a komolyan nem vehető történet és sok vicces elem ellenére is lehet a filmen izgulni, a hangulat is vészjósló az egész film alatt, így tökéletesen ötvözi a thriller és a vígjáték műfaját. (Talán a két plakát stílusán is látszik, a forgalmazóknak sem egyértelmű a film műfaja)
Aki egy újabb remek északi horror/thrillere vágyik, nagyrészt örömét lelheti a Vikarenben, de aki jókat akar nevetni, az is kaphat egy adaggal a rendezőtől.

verdeleth

2 megjegyzés:

  1. Egyébként te hol találod ezeket a filmeket?

    VálaszTörlés
  2. jó kérdés
    kritikus tömeg "bemutatók idén" c. részét nézem, illetve a filmfeliratos oldalakat, és ha látom, hogy készült valami filmhez felirat, amit nem ismerek, annak utánanézek Meg a hasonló blogok

    VálaszTörlés