2009. november 1., vasárnap

Forradalmárok (Volt-e vagy sem? - 2006)



Nem sok román filmhez volt eddig szerencsém, amihez igen, azok elég komoly témákat boncolgattak (abortusz, rendszerváltás, mészárlás, embertelen bürokrácia), és szinte mindegyiknek köze volt Ceauşescu időszakához, vagy a vezető halálának és a kommunista rezsim bukásának következményeihez.
Mikor szembetalálkoztam a Forradalmárokkal (másik, az eredetihez hívebb cím: Volt-e vagy sem?), rájöttem, hogy ők sem veszik olyan komolyan a történelmet, legalábbis képesek az 1989-es ottani rendszerváltáshoz is a vígjáték és a szatíra eszközeivel közelíteni.
A film 2005 környékén játszódik, a forradalom 16. évfordulóján, Karácsony előtt két nappal egy román városban. Az első felében megismerjük a film két főszereplőjét: a középkorú, de magas fokon alkoholista, és az adósságokban úszkáló tanárt, akinek fizetése csak arra elég, hogy rendezze tartozásait kollégái és barátai felé. A kocsmában hitelre ivó férfi kedvenc szórakozása, hogy városban élő kínai árust részegen sértegeti, majd józanon bocsánatot kér tőle, és pénzért könyörög.
A film másik, talán kevésbé fontos alakja egy idős nyugdíjas, aki nem sokat ért a mai korból, de mentségére szól, hogy nem is nagyon érdekli: él kisszerű, nyugodt világában.
Őket zökkenti ki mindennapjaikból egy helyi kis TV beképzelt és nagyra törő műsorvezetője, megkérve a két 1989-et megélő férfi, meséljék el, mi történet a forradalom éjszakáján, melyikük mit tett hozzá a rendszer bukásához. De a fő kérdés: Volt-e vagy sem forradalom városukban?


A film kb. 30 perces bevezetője után szemtanúi lehetünk a forgatás nehézségeinek, az idős férfi élő adáshoz nem méltó viselkedésének, de legfőképp a kínos keresztkérdéseknek: a betelefonáló szemtanúk kétségbe veszik a tanár forradalmi szerepét, kínos helyzetbe hozva őt, és persze az egész műsort. A film innentől már nemcsak nevetést, de a szánalom érzését is kiváltja a nézőben, hiszen nemcsak maga a férfi válik nevetségessé, de maga a városban zajló egész 1989-es történelmi esemény, és a film végére már nem maradt kétség: volt-e vagy sem forradalom?



verdeleth

4 megjegyzés:

  1. A torrent fájlt már letöltöttem, de feliratot nem találtam hozzá. Neked van?

    VálaszTörlés
  2. http://feliratok.cq.hk/ A román címét írd be, úgy biztos behozza

    VálaszTörlés
  3. Nem rossz Én mondjuk mások véleménye alapján azt hittem, 90 percig dőlni fogok a röhögéstől, de nem Inkább szatirikus, mint vicces De azért pár jó poén van benne

    VálaszTörlés