2009. december 18., péntek

The Quiet Family (Choyonghan kajok - 1998)



A Going by the Book kapcsán már kitértem a koreai vígjátékokra. Itt következik egy kicsit régebbi, de annál jobb komédia.

Tae-gu, a Kang család feje vidékre költözik családjával, ahol megesznek egy kis fogadót. Ám rá kell jönniük, hogy az épület nincs a legjobb helyen. Várják a vendégeket, de mindhiába. Mikor már minden veszni látszik, megérkezik egy hallgatag férfi és szobát bérel. A család örömét azonban másnap reggel ugyanez az ember veszi el: holtan találják. Az öngyilkosságba menekült férfi testét a család inkább elássa az erdőben, hiszen a fogadó hírnevének nem tenne jót a szörnyű eset. Tetézi a bajt, hogy a panzió következő vendégei sem "örvendenek túl jó egészségnek" másnap reggel, így a család üzleti vállalkozása lassan temetkezési vállalattá módosul.


Persze a cselekmény nem merül ki ennyiben, és szemtanúi lehetünk a furcsa életvitelű család bonyodalmakkal teli hétköznapjainak és egyre gyanúsabb viselkedésüknek, mely már a hatóságoknak is szemet szúr, még tovább fokozva a fogadón belüli őrületet.

Valahol olvastam, hogy a The Quiet Family olyan, mintha az Adams Familyt és a Zimmer Ferit összegyúrnánk. Én talán még megemlíteném A miniszter félrelépet is, abban a filmben dugdossák a "hullákat", szeretőket, férjeket és feleségeket ilyen szorgalommal, és a film nagy részére szintén a helyzetkomikum maximális kihasználása jellemző.
Aki kíváncsi egy jó kis fekete komédiára, vérre és nevetésre, az legyen e furcsa szálló vendége 100 percre (de ne maradjon senki sem reggelig).


A filmnek készült egyébként egy japán remakeje (The Happiness of the Katakuris). Rendezője a hírhedten sokkoló Takashi Miike, aki a család történetéből egy nagyon beteg horror-vígjáték-musicalt csinált. A könnyedebb filmek hívei inkább az eredetit nézzék meg.

A film rendezője Ji-woon Kim, a híres koreai triumvirátus tagja (a többiek: Chan-wook Park - Oldboy és Jon-hoo Bong - A gazdatest, Memories of Murder), aki olyan filmekkel vált ismertté, mint a Két nővér (az egyik legjobb pszichothriller az egész műfajban), és a véres bosszú-gengszterfilm, a Keserédes élet.

verdeleth

2 megjegyzés:

  1. Mekkora film.
    A hírekben ahogy bemondják mindig, hogy újabb halottakra bukkantak xD
    Megesznek egy kis fogadót? :) (csak elírtad)

    VálaszTörlés
  2. Ja meg azt akartam még, hogy néhol tök olyan, mint a Két nővér, persze más, csak ahogy a házat belülről mutatják, meg néhol a hangulat.

    VálaszTörlés