2009. december 23., szerda

Black Christmas (1974)


Karácsonyra való tekintettel egy "ünnepi" filmet mutatnék most be.

Bob Clark 1974-es klasszikusa, a Black Christmas.
A kedves kis történet egy egyetemi városba játszódik, egy lányszálláson (egy nagy házban). A lányok egy része már hazament a karácsonyi szünetre, van aki még most készülődik. Az iszákos házinéni és a pár ottmaradt lán békés napjait azonban megzavarja egy őrült telefonos zaklató, Billy, aki obszcén szavakkal, üvöltözéssel, hörgéssel ilyesztgeti a vonal túlsó végén lévőket. Mindezt tetézi, hogy az egyik lány szőrén-szálán eltűnt, és gyanakodni kezdenek, hogy Billy nemcsak őrült, de gyilkos is lehet.


Ahogy egy horrorfilmtől várható, a maradék lányok is szép sorban hullanak majd, és persze lesz olyan is, aki felveszi a harcot a gonosszal. Eddig nincs túl sok új dolog ebben a filmben. Ugyanakkor a film fő hangsúlyai nem a véres gyilkosságokon vannak, hanem a lassú de idegtépő feszültségre, melyet kihangsúlyoz, hogy a szubjektív kameraállásokkal a néző a gyilkos szemszögébe helyezkedik, így annak arcát sohasem láthatjuk, de együtt haladunk vele a sötét padláson, nézünk be az áldozatok szobájába, hajolunk az alvó lányok fölé, miközben tudjuk, hogy az már nem fog sokáig élni.


Maguk a telefonhívások is hátborzongatóak, ahogy egy megbomlott elmére valló hangorkán kitör Billyből, egyszerre utánozva férfi, nő, gyerek hangját, sikítva, suttogva, hörögve. Vetekszik Az ördögűzőben hallható ilyen megoldásokkal, a hangulatos beállításokkal és többször a giallo műfajára jellemző művészi gyilkosság-jelenetekkel egy teljesen más horrorfilm készült, mint addig.


Természetesen maga a sztori kissé megkopott mára, sokszor kiszámítható és logikai hibáktól sem mentes (főleg a végén), de egyrészt a műfajtól nem idegen, és egy ilyen régi filmnél talán el is nézhető.

A film 1974-es, tehát 4 évvel előzi meg a slasher alapvetésének tartott Carpenter-féle Halloweent, és bizony már ebben a filmben is minden megvan, ami ehhez a horrorirányzathoz kell: szűk körben való gyilkolás, őrült gyilkosok, akiket alig látunk és szinte semmit sem tudunk róluk róluk, jeles napok vérbe fojtása (csak néhány slasher cím: Halloween, Happy Bithday to Me, Mother's day, Véres Valentin, Péntek 13.), fiatal lányok halála, filmvégi csavar, és a gyilkos túlélése. Aki tehát kedveli a műfajt, és kíváncsi a Halloweenél korábbi (és annál szerintem sokkal jobb) slasherre, ismerkedjen meg Bob Clark remekművével. Ha elegünk van a bejgliből, a csillagszóróból és a karácsonyi dalokból, itt levezethetjük az ünnepi feszültségeket.

verdeleth

5 megjegyzés:

  1. Ma megvettem 990 Ft-ért Fulci Zombik városát! Írhatnál erről is! :)
    Amúgy vettem még Kitano-t 490-ért, Dark Water-t pedig 295 Ft-ért.
    Jó, hogy a vándámm filmek között ilyeneket találni. Volt még ilyen árakban Wong Kar Wai, Kim Ki Duk, Park Chan-wook, stb... Lehet menni az MM-be csemegézni!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. jól tetted. Fulci sok filmjét láttam, akarok is írni valami összefoglaló jellegűt Csak idő és türelem kell, és per pill egyik sem áll rendelkezésemre

    VálaszTörlés
  4. Ezt a filmet láttam, egész jó is lehetett volna! :(

    VálaszTörlés