2009. december 23., szerda

Az őslakó – The Man from Earth


Az őslakó

Rendezte: Richard Schenkman, Írta: Jerome Bixby

IMDb

Az őslakó (a magyar filmcím már megint egy vicc) címmel bemutatott sci-fi számomra még sosem látott módon osztotta meg a nézőközönséget. Az egyik oldal teljesen oda van érte, a másik pedig hidegrázás közepette elutasítja. Hossza töprengés után arra jutottam, hogy ennek az éles határvonalnak úgy gondolom, hogy három oka van.

Az első a kamaradráma jelleg. Az egész film egy faházban játszódik mindösszesen nyolc szereplővel. Ez biztos sokak szemében túl unalmas. A második ok az, hogy sci-fi-ként lett beharangozva, mégsincs benne se Chewbacca, se HAL 9000, se Ripley, csak pár egyetemi tanár. Mondhatni elég karcsú, viszont ezzel kapcsolatosan lehet meghatározni a sci-fi besorolást: itt szó szerint, kőkemény tudományos fikcióval van dolgunk.

Aki az eddigieket még ki tudta heverni, valószínűleg most fog elvérezni. Ugyanis a film azzal a feltevéssel indít, hogy a főhősünk (Oldman, milyen találó ez a név) 14 000 éves ősember, aki egyszerűen nem öregszik. Lelki szemeim előtt már látom, hogy a többségnek, aki eddig kitartott, most telt be a pohár. A kitartó szerencséseknek viszont kellemes agytornában lesz részük. Képzeljük el: egy késő paleolitikumban született ember, aki még ma is él, milyen lenne? Illetve hogyan lehetne Oldman állítását hathatósan megkérdőjelezni? És ha képtelenek vagyunk bizonyítékokkal kétségbe vonni hihetetlennek tűnő elméletét, akkor hogyan vethetjük el azzal a felkiáltással, hogy képtelenség?! Attól még, hogy a világképünkbe nem fér be, még nem biztos, hogy oktondi gondolat.

Röviden ebbe a gondolatmenetbe kapcsolódhatunk bele, amiben egyetemi tanárok lesznek segítségünkre. Van itt antropológus, biológus, irodalmár, történész, pszichológus, szóval elég kellemes társaságról van szó. Többet nem is írok róla, nem akarok semmit se elspoilerezni. Mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy tegye félre a különféle meggyőződéseit, és adja át magát a szabad elmélkedés élvezeteinek!

Habzsol

3 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a film, akkor is csak egy intellektuális faszve...(elnézést a kifejezésért:) )

    VálaszTörlés
  2. Egy nagyon jó ötlet tanítani való elpuskázása a film. A második része mintha egy Kazantzakisz-idézet gíűjteménye lenne (biztos sokszor olvasták a Krisztus utolós megkísértését), és hatalams közhelyeket csattogtat. Az utolsó pár perc pedig lerombolt mindent, amit addig felépített Kár érte

    VálaszTörlés
  3. Kazantzakisz, közhelyek... mindegy miről van szó, a lényeg, hogy ugyanúgy kicsapja a biztosítékot sok-sok embernél.
    Az utolsó pár perc pedig sajnos a szájbarágás pár perce. Mainstream film, csodálkoztam is volna, ha nyitva hagyták volna a végét.

    VálaszTörlés