2010. február 15., hétfő

Vadászpilóták - Les chevaliers du ciel, 2005


Nézzünk szembe a rideg valósággal: a Top Gun óta még mindig nem készült épkézláb repülős film. Valószínűleg a szűk befogadói réteggel magyaráznák a nagy kiadók a szörnyűséges eredményeiket, de ez a repülés szerelmeseit biztos nem nyugtatja meg.
A nagy nélkülözés közepette előálltak a franciák a Vadászpilóták című filmmel, és nem kevesebbet állítva, úgy harangozták be, hogy ez a következő felnövekvő generáció Top Gun-ja. Alapjában véve a marketingesek ezzel a húzással rendkívül jó munkát végeztek, hiszen egy egész réteg gyenge pontjára tapintottak rá. Csak egyetlen hangyányi probléma van, hogy ez a film botrányosan gyenge.
Amit lehet elrontottak, de úgy, hogy még egy hagyományos akciófilmként sem működik az alkotás. A forgatókönyv elképesztően bugyuta, még a tipikus elemeket sem tudják érdemben felhasználni, így pedig feszültség helyett a nézői vérmérséklettől függően visszafogott fintort vagy gúnyos kacajt vált ki a szerencsétlen moziba tévedtekben.
A szexista kirohanások, a repülőgépen végrehajtott sztriptízjelenet is egészen röhejesek, az egyetlen szóval tökéletesen leírható karakterek pedig kétdimenziós papírmasékként hatnak a vásznon. „A zongoratanárnő” című filmben nagyot alakító Benoit Magimel-en látszik, hogy Tom Cruise által megformált tökös Maverick szerepét próbálja hozni, de az egész filmen keresztül csak szánalmas, izzadtságszagú erőlködésnek nevezhetjük teljesítményét.

Még persze lehetne tovább is folytatni a hibákat, de nincs értelme (habár jó tananyag lehet fiatal rendezőpalántáknak: hogy NE csináljunk filmet!). Egyszerűen semmi sem működik ebben a filmben. A repülős jeleneteket leszámítva, amik szépek. Ennyi. Így a repülés szerelmeseit leszámítva senkinek sem tudom ajánlani a filmet.

HaBzsol

4 megjegyzés:

  1. már a téma sem miatt sem nézem meg Nem nagyon érdekelenek a repülők A vonaton játszódó filmek viszont a gyengéim

    VálaszTörlés
  2. Én meg imádom a biciklis filmeket, ha meg még el is lopják... :D

    VálaszTörlés
  3. verdeleth: ezek rétegfilmek, nincs mit tenni.
    Melyik is az a Steven Segal-os vonatos film? :D

    Bajcsináló: háhá, ez üt! :D

    VálaszTörlés
  4. Száguldó erőd A kedvenc filmem :)

    VálaszTörlés