2010. január 25., hétfő

Egek ura (Up in the air)


Úgy látszik Jason Reitman vonzódik olyan emberek történeteihez, akiknek taszító, ellenszenves munkája van. Előző filmjében (Thank you for smoking) a dohányipar, érvelő zseni szóvivőjének rövid történetét ismerhettük meg, most pedig egy olyan férfiét, akinek az a foglalkozása, hogy embereket rúgjon ki, gyáva főnökeik helyett.

Ehhez nagyszerű partnerre talált George Clooney személyében, aki személyes véleményem szerint, az egyik legtehetségesebb ember ma Hollywoodban. Még sosem csalódtam benne, most sem.

A film pikantériáját az adja, hogy pont olyan időket élünk, amikor az ilyen project nagy üzlet, hiszen a gazdasági válság következtében van melójuk bőven. Ők egy 10 ezres elbocsátás híréhez kissé másképp (pezsgő durrogtatással) állnak hozzá, mint az utca embere. Éppen ezért, sokan, sok helyen, a válság első filmjeként aposztrofálták ezt az alkotást, ami tulajdonképpen helyes is, de nem kell megijedni, mert nem egy unalmas, politikai szatírához van szerencsénk, ami a válság gazdasági és politikai okait elemzi, hanem egy életerős vígjátékkal kevert drámához, amely bíztat és felnyitja a szemed. Éppen ezért én inkább reményfilmnek hívnám a válságfilm kifejezés helyett.

A történet középpontjában Ryan Bingham (George Clooney) áll, aki a szakma legjobbja. Olyan könnyedséggel és profizmussal képes kirúgni bárkit, hogy az illető a végén, már szerencsésnek érzi magát, hogy elhagyhatja a céget. (Furcsa, de mintha Jason Reitmannál, még a képeknél is fontosabbak lennének a szavak. Gyakorlatilag az érvelés képessége áll a történetei középpontjában.) Ryan munkája azonban rengeteg utazással telik (évi 322 nap), így nincs is igazi otthona és igaz élete. A munkájának él és az összegyűjtött mérföldeknek. A cég, azonban egy fiatal üdvöske Natalie (Anna Kendrick), ötlete alapján, át kívánja szervezni a munkát. Mostantól mindenki marad az irodában, és videó beszélgetésen keresztül kell felmondaniuk az embereknek. A rendszert először még ki kell próbálni, így Ryan, - aki ellenzi ezt az egészet -, magával viszi Natalie-t egy túrára, hogy bebizonyítsa neki, hogy ezt a munkát csak személyesen lehet elvégezni. Mindeközben megismerkedik Alex-el (Vera Farmiga), - aki szintén a repülőkön éli az életét -, és talán életében először szerelembe esik, és elgondolkozik azon, hogy a munkán kívül is vannak még fontos dolgok az életben…

Gyakorlatilag életfilozófiájává válik, hogy minden olyan személy, aki hátráltathat minket a munkánkban, csak teher, akitől meg kell szabadulni. (Legyen a hátizsák üres.) Így tehát a szerelmet és egy család fontosságát elvből elveti. Amikor embereket rúg ki és próbál bíztatni, ott is mindig csak a lehetséges karrierre koncentrál, és megpróbálja az egyént előtérbe helyezni. Ennek a filmnek a gazdasági válság okozta tömeges elbocsátások, csak a hátteret szolgáltatják. Valójában egy örökérvényű és sokkal univerzálisabb, urambocsá egyszerűbb mondanivalóval szolgál. A család és a barátok szerepét hangsúlyozza ki, és mindezt képes szórakoztatóan, mindenféle klisé vagy szájbarágósan egyértelmű utalás, és magyarázás nélkül elmondani. Nem érzi a néző tolakodónak vagy jól ismertnek. Tulajdonképpen csak a cselekmény finisbe fordulásával esik le a nézőnek, hogy miről is van itt szó. Érdekes, hogy ez az üzenet párhuzamosan jut el a főhős és a néző számára is, és amíg nekünk talán még jókor jön, addig Ryan számára már késő. Túl öreg ahhoz, hogy felnőjön, hiába ismeri fel maga is az igazságot, az ő otthona már az egekben van.

Ha valakit kirúgnak az állásából, akkor, abban a pillanatban az tűnik a világ legnagyobb problémájának, de valójában nem ez a legrosszabb dolog, ami történhet velünk, amíg van kihez hazamenni. Ryan is rájön, hogy a visszautasítás a szeretett nő részéről, talán még ennél is rosszabb. Viszont neki nincs más, ami segíthetne átvészelni, csak a munka. Jason Reitman filmje egy rendkívül kiegyensúlyozott és intelligens alkotás, ami nem nézi hülyének a közönségét. Az üzenetét, amit rendkívül puhán juttat keresztül a vásznon, már láthattuk korábban is, csak más megközelítésben. (De szintén zseniális alkotásban.)

Nem a bankszámlád vagy!

IMDB:http://www.imdb.com/find?s=all&q=Up+in+the+Air

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_m-Da8Tz4_E

Bajcsináló

21 megjegyzés:

  1. Miért van az, hogy nekem még mindig nem engedi ez a szar, hogy képet tegyek a szövegbe. Meg úgy általában a szövegszerkesztője egy fostalicska.

    VálaszTörlés
  2. Kellemesnek tűnik a film, Clooney nagybetűs színész, és az írás is tetszik!
    Jó film. Jó ajánló. Kell ennél több?!

    VálaszTörlés
  3. próbáld ki ezt:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Writer

    VálaszTörlés
  4. Óh, köszönöm az elismerő szavakat és a segítséget. Egy tanszékvezető-helyettestől igazán jól esik. :)

    VálaszTörlés
  5. lehet hogy megnézem ma Pár napja már a gépen pihen

    VálaszTörlés
  6. már megint ezzel a marhasággal jössz... :)

    VálaszTörlés
  7. Helyes nézzétek! Azért írtam. :)

    VálaszTörlés
  8. letettem róla, inkább megnézek egy 170 perces filmet Mert őrült vagyok De ez meglesz nemsokára Csak most háborús filmre vágyom

    VálaszTörlés
  9. Ajánlom az Acéllövedéket. Mondjuk nem annyira kiemelkedő, de mégis csak Kubrick.

    VálaszTörlés
  10. már láttam Tényleg nem kiemelkedő, de háborús filmek jó Az őrület határánt nézem épp
    Hamarosan sort kerítek a Sztálingrádra

    VálaszTörlés
  11. Őrület határán és a Sztálingrád is tetszett nekem anno. Bár olyan rég láttam, hogy lehet már nem is tetszene. Mondjuk a Sztálingrád utolsó képsorai elevenen élnek bennem.
    És ha már volt évtized listája, akkor akár még csinálhatnánk tematikus listákat is.
    pl.: a 10 legjobb háborús film

    amúgy nézzetek be a design-postba, döntsünk

    VálaszTörlés
  12. Az őrület határán az tényleg nagyon jó, de nekem a Sztálingrád nem tetszett, nem is tudtam végig nézni.

    VálaszTörlés
  13. Nekem mindkettő testszett, csak a Sztálingrádba néhol elveszett az ember. Nem látszanak jól az arcok, nem tudjuk, épp ki hal meg, hol vagyunk, hova mennek stb. De lehet hogy ez volt a cél, hogy ezel még jobban kiemelje a háborús káoszt

    VálaszTörlés
  14. Ez igaz. Figyelj, neked nincs meg véletlenül a The Searchers (Az üldözők) című 1956-os John Ford és John Wayne nevével fémjelzett western?

    VálaszTörlés
  15. Nincs de letöltöm ha kell Holnapra lejön Mire kell neked?

    VálaszTörlés
  16. Letöltöttem már én is párszor, csak nem találok olyan verziót, amihez jó lenne bármelyik felirat. 2 Cd-s feliratból van sok, de 2 cd-s film meg nincs.
    Ja és azért kell, mert állítólag ez a film új-Hollywood alapja és most nagyon érdekel ez a téma.

    VálaszTörlés
  17. Subtitle Workshop jó az ilyenre De találtam 1 CD-s verziót, időzítettem Mikor adjam oda?

    VálaszTörlés
  18. vagy töltsd le azt amihez időzítettem a feliratot Küldhetek linket Én meg elküldöm mailen csak a feliratot De nekem mind1

    VálaszTörlés