2009. október 30., péntek

Elit osztag


A múlt héten - Rio sikeres olimpiai pályázatán felbuzdulva - dél-amerikai filmnapokat tartottam. Gondoltam belenézek kicsit a hétköznapjaikba. Eszembe jutott egy cím, ami pár éve nagy siker volt a fesztiválokon, gondoltam itt az idő, hogy elővegyem.

Az Elit osztag (Tropa de Elite) remek lehetőség bepillantani egy kicsit a rio-i mindennapok felszíne alá és fölé is. A film dióhéjban arról szól, hogy az elit osztag, - ami hivatalosan a rendőrséghez tartozik, de valójában valahol afölött áll - egyik kapitánya kiszállna, de ehhez találnia kell maga helyett valakit. Tartott is egy castingot, és a győztes páros történetét meséli el nekünk. Azt, hogy először a rendőrséghez kerültek, majd onnan -miután túl becsületesek és tettre készek voltak-, átvette őket az elit osztag (ők a legkeményebbek, akkor hívják őket, ha már túl nagy a baj és a rendőrség sem tudja megfékezni a nyomornegyedek bűnözőit). A film döbbenetes realizmussal és részletességgel tárja fel a brazil rendőrséget rothadásig átható korrupció és a favellákat irányító drogbárók közti kapcsolatot. Nem bíráskodik a rendszer felett és nem is jajgat, hogy ez így mennyire rossz, egyszerűen csak bemutatja működés közben, a néző meg döbbenten ül, amikor megérti, hogy a korrupció és a
piszkos kis alkuk annyira a részévé váltak, hogy már csak ez tartja össze. No meg az elit osztag, amelynek a tagjai látszólag kegyetlenebbek és kiüresedettebbek, mint ellenségeik. Más-más társadalmi hátterű emberek csoportja, akiket csak a becsületességük tart össze.


Nem lehet rá egy rossz szavam sem, a dokumentarista stílus beszippant, a jól felépített narratíva élvezetessé teszi a filmet, és még humora is van (a legdurvább dolgokat már kínjában nevetve ábrázolja). Mindemellett nem ismer kompromisszumokat, és az Isten városa brutalitása is fellelhető benne. A záró kép meg csak úgy a nyomatékosítás kedvéért szó szerint a képedbe robban.

3 megjegyzés:

  1. Miért tűnt el az előbbi megjegyzésem?
    Mindegy, a lényeg, hogy már én is elkezdtem az ajánlásom a filmről. Örömteli, hogy másnak is tetszett, szerintem 8/10!

    VálaszTörlés
  2. No akkor remélem, hogy nagyjából egyetértettél az elhangzottakkal illetve a leírtakkal!

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek! :)
    Nekem csak két bajom volt a filmmel, amiről végül is nem is maga a film tehet:
    1. hogy a plakátján az Istenek városával reklámozták. Az igaz, hogy emiatt (és az imdb pontszáma miatt) néztem meg, de azért túlzás a két filmek egy lapon emlegetni.
    2. A magyar cím egészen elképesztően szar!
    Elit halálosztók?! Mintha svarcenegger, sztalóne és vándámm közös filmje lenne... Ehh
    Mindezek ellenére nézésre érdemes mozi!

    VálaszTörlés