2010. május 24., hétfő

Kick-Ass (2010)



A szuperhősök, de főleg a szuperhősös képregények rajongóinak nincs oka panaszra: egyre több film dolgozza fel kedvenc hőseiket. Batman, Pókember és még ki tudja mennyi híresség lett többször feldolgozva, de a nálunk kevésbé híres képregények is megtalálták a vásznon a helyüket (Watchmen). A Kick-Ass talán kilóg s sorból, hiszen nem hagyományos. szupererővel rendelkező hősökről szól, hanem hétköznapi emberekről.


A film főszereplője Dave, a képregénymegszállott szemüveges lúzer, aki szuperhős akar lenni. Estéként ő Kick-Ass, aki "ufólibafos" zöld ruhájában veszi fel a bűnözők ellen a harcot, de első akciója során majdnem meg is hal. Felépülve, de immáron elhalt idegvégződésekkel és a csontjait tartó vasakkal újra felveszi a harcot. Egyik komolytalannak induló akcióját azonban vérfürdővé változtatja két másik "profi" hős: a maffiavezéren bosszútállni akaró volt rendőr és tíz éves, fegyvermegszállott kislánya. Chris D'Amico, a maffia főnöke hamar lép, és Kick-Asst kezdi el üldözni, mivel úgy hiszi, ő tizedeli az embereit.

Ha rosszindulatú akarnék lenni, azt is mondhatnám hogy a film egy szuperhősös Amerikai pite, és sajnos a film első fele sok bárgyú, szexcentrikus poénnal "kápráztat" el, nem is szólva a lúzer szerelmes lesz-témáról, rengeteg félreértésről. Ehhez jönnek a nagyon kiszámítható (és a trailerekben már ellőtt) gegek, amiket Kick-Ass a hősködés közepette véghezvisz. Szerencsére azért még ebben a részben is találni jól sikerült poénokat, és van egy pár véres akció is.


De ami igazán szerethetővé teszi a Kick-Asst, az inkább az első rész után történik: a volt rendőr (Nicholas Cage) és kislánya (na meg Kick-Ass) szuperhősruhában, állig felfegyverkezve irtja a maffia embereit, és bizony ami ott történik, azt Tarantino is megirigyelhetné: a Kill Bill éttermi jelenetéhez hasonló, sokszor abszurd akciókoreográfiában hullanak a végtagok, fröcsköl, spriccel és ömlik a vér, a golyószóró előtt csak úgy hullanak az emberek. És ezek nagy részét egy aranyos, 10 éves kislány hajtja végre. Nem mondom, hogy ez a legerőszakosabb film, amit valaha láttam, de bizony John Woo legjobb pillanatait idéző jelenetek sorjáznak az utolsó fél órában, és persze az egyik kínzós jelenet sem menne el egy Pókemberben.


Nagyon kétarcú film a Kick-Ass: egyfelől egy elcsépelt vesztes-srác története, aki szuperhős akar lenni (ismerős ez valahonnan?), másfelől egy komoly bosszúfilm, tele véres-erőszakos jelenettel, ahol egy kislány több embert öl meg, mint egy átlagos hős egy akciófilmben. Nem tudom mennyire lesz erre vevő a közönség, de mindenképp újszerű megközelítése a film a szuperhős témának. Na meg szórakoztató is.

verdeleth

3 megjegyzés:

  1. Én teljes mértékben vevő voltam a filmre.
    Az egyik kedvencem benne a "Kate Hudson-filmes" jelenet volt. Nem pont így szokott menni a tinivígjátékokban...
    És hát Hit-Girl akciói fantasztikusak. :)

    VálaszTörlés
  2. "de bizony John Woo legjobb pillanatait idéző jelenetek sorjáznak az utolsó fél órában" Remélem azért lassítva repkedő fehér galambok nincsenek. :)

    VálaszTörlés
  3. azok pont nem. De minden más igen Meg nemcsak pisztolyok hanem kések, lándzsák stb. előkerülnek

    VálaszTörlés